Bevredig je lenzenfetish

Je ziet ze regelmatig langs de lijn, de mannen met de lange lenzen. Over het algemeen kun je stellen dat hoe langer de lens, hoe meer zoombereik de lens heeft. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar een telelens is in de praktijk nou eenmaal vaak makkelijk te onderscheiden van z’n collega’s door z’n lengte. Terug naar die mannen langs de lijn, sportfotografen. Ze hebben vaak meerdere camera’s bij zich, met daarop lenzen met verschillende bereiken, van groothoek tot tele. Bij sport wil je nou eenmaal de emotie na de goal van dichtbij meemaken, vandaar het grote zoombereik.

Maar waarom ik dit blog heb geschreven is om je kennis te laten maken met 3 extremen in de lenzenwereld, 3 lenzen die je niet zomaar langs de lijn zult zien staan.

De grootste:

De Canon 5200mm is ruim 3 meter lang en weegt net geen 100 kilo. Maar waar gebruik je zo’n bakbeest nou voor? Over het algemeen wordt dit type lens gebruikt voor ruimtefotografie, close-ups van de maan, dat soort dingen. De lichtsterkte wordt bij deze lens niet geregeld met een diafragma maar met ingebouwde ND filters. Je zou dus bijna kunnen stellen dat het gewoon telescoop is met een mount voor je DSLR camera. De laatste prijs die ik kon vinden, $4500,-

20120829-192627.jpg

De duurste:
Onlangs geveild voor een shocking 2.79 miljoen dollar ($2.790.000,-), de Leica APO-Telyt-R 1:5.6/1600mm. Waarom is deze lens zo duur? Hij is op speciaal verzoek, op maat gemaakt voor een net iets te rijke oliesjeik met een uit de hand gelopen hobby. De beste man schijnt voor het gemak ook een fourwheeldrive Mercedes te hebben laten bouwen speciaal voor het vervoer van dit bakbeest.

20120829-193314.jpg

De zwaarste:
Introducing, in the left corner, weighing in at a whopping 256kg: de Carl Zeiss Apo Sonnar T* 4/1700! Allemachtig wat een apparaat. Volgens het persbericht van Carl Zeiss is deze lens op speciaal verzoek van een klant met een bijzondere interesse in ‘wildlife photography’. Als je het apparaat ziet zou je ook kunnen denken dat hij een bijzondere interesse in ruimtevaart heeft..

20120829-194907.jpg

De volgende keer dat je dus iemand ziet met zo’n lang stuk glas aan z’n camera, denk dan niet dat hij wat te compenseren heeft, hij wil gewoon zo dicht bij je kunnen komen als mogelijk.. 😉

Tagged:

Leave A Comment?