Hoe zorg ik dat ik mijn trouwfoto’s voor altijd kan bewaren?

Het zal voor veel mensen de ergste nachtmerrie zijn waar ze van te voren nooit over hadden nagedacht. Na een computercrash of nog erger brand kom je er achter dat al je foto’s in rook zijn opgegaan! Omdat ik in de tijd dat ik niet fotografeer werk voor een IT bedrijf dat bijzonder gespecialiseerd is in back-ups voel ik me een klein beetje verplicht om een stukje basis kennis over het back-uppen van foto’s met jullie te delen. Dit blog gaat dus niet alleen over je trouwfoto’s maar zijn tips uit te halen waar iedereen wat aan heeft. Het lijkt een wat technisch onderwerp, maar ik zal het in zo eenvoudig mogelijke termen proberen uit te leggen.

Het 3-2-1 principe

Een bekend principe in het veilig stellen van data is het 3-2-1 principe. Dat staat voor 3 kopieën, op 2 locaties, waarvan 1 buiten de deur is. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

– 3 kopieen: je foto’s moeten voor maximale veiligheid drie keer bestaan. 1 keer als het “origineel”, 1 back-up kopie in eigen huis, en 1 kopie buiten de deur. De 3 wordt ook vaak uitgelegd als 3 media: bijvoorbeeld 1 keer op een harde schijf, 1 keer op een usb stick en 1 keer in de cloud (Een OneDrive, iCloud oid).

– 2 locaties: Als je back-up bestaat uit één kopie naar een externe harde schijf of een NAS in de meterkast, waan je dan niet veilig. Tegen brand, waterschade of diefstal is geen enkele oplossing in huis opgewassen. Zorg er dus voor dat de foto’s die je echt aan het hart gaan ook buiten de deur staan. Denk dan niet alleen aan harde schijf die bij je ouders ligt (want die kan ook onverwachts kapot gaan) maar combineer dat gelijk met het volgende punt.

– 1 buiten de deur: je kunt zoals net aangegeven niet vertrouwen op alles op 1 plek bewaren. Als die ene plek vergaat zit je alsnog met de gebakken peren. Kijk daarom voor echt waardevolle data niet alleen naar zoals gezegd een harde schijf die je bij iemand anders neerlegt, maar kijk ook naar cloud diensten zoals OneDrive, iCloud of als je back-up serieus neemt: Crashplan of Backblaze. Zo’n betaalde back-up dienst lijkt wellicht wat overdreven, maar die paar tientjes per jaar zijn het dubbel en dwars waard als je er je trouwfoto’s mee kunt terughalen.

Betrouwbaarheid

Let er op dat als je kiest voor een bepaald opslagmedium dat ze ieder hun voor- en nadelen hebben. CD’s en DVD’s zijn bijvoorbeeld redelijk betrouwbaar als ze goed worden bewaard worden en van een goed merk zijn, maar het medium an sich is uitstervend. Ik tik dit blog op een laptop waar bijvoorbeeld geen dvd speler meer in zit. USB sticks zijn dan al meer bruikbaar, maar dit medium gebaseerd op zogenaamd flash geheugen is wel minder betrouwbaar.

Harde schijven (in je computer, via USB of in een NAS) hebben ook slechts een beperkte levensduur, en een datarecovery bedrijf die kwetsbare data weer terug laten halen kan in de honderden al dan niet duizenden euro’s lopen. Ik verwijs daarom graag weer terug naar die paar tientjes per jaar voor een cloud back-up oplossing. Deze cloud diensten kennen overigens ook weer hun eigen kleine lettertjes. Soms is bijvoorbeeld het back-uppen van data an sich spot goedkoop, maar gaat de teller lopen als je data gaat terughalen. En sommige back-updiensten bewaren data maar een beperkte tijd, of kosten extra voor een langere bewaartijd.

Voorkomen beter dan genezen

Het is dus zoals gesteld beter om je back-ups goed geregeld te hebben voordat er iets gebeurt. Maar helaas behandelen veel mensen back-ups nog steeds als een verzekeringspolis: pas als de brand is uitgebroken, gaan we kijken wat er eigenlijk gedekt was.

Leave A Comment?