Een fotograaf kiezen voor je bruiloft: wat geeft de doorslag?

Ik heb in de afgelopen jaren bij een hoop bruidsparen op de koffie mogen komen voor een vrijblijvende kennismaking, en gelukkig ook bij een hoop bruidsparen ook op hun trouwdag er bij mogen zijn. Maar je kunt, ook al denk je als je naar huis rijdt dat het een ontzettend goed gesprek was, niet altijd winnen en een belangrijke vraag die ik stel als een bruidspaar voor een andere fotograaf kiest is “wat gaf dan de doorslag?”. Ik geef je graag een kijkje in mijn keuken om je te laten zien waar je als bruidspaar op kunt en zou moeten letten in mijn ogen als je de knoop gaat doorhakken.

De prijs

BruiloftsfotografieHier zou ik een blog op zich aan kunnen wijden. Het is belangrijk om met je fotograaf te bespreken welke kosten hij in rekening gaat brengen, hoe die kosten zijn opgebouwd en welke variabelen daar eventueel nog in zitten. Zorg dat je alle fotografen deze zelfde vraag stelt om appels met appels te kunnen vergelijken. Jullie zullen niet het eerste bruidspaar zijn die denken een goedkope fotograaf te hebben geregeld die aardig kan schieten, maar vervolgens maar 50 foto’s aanlevert in een resolutie die je nog niet op je Facebook durft te zetten. Maar daar over later meer ;).

Persoonlijk werk ik het liefste met een vaste prijs, zonder variabelen. Reiskosten zijn voor mijn rekening, de nabewerkingstijd is ingecalculeerd (ongeacht het aantal foto’s) en je krijgt achteraf dus geen verrassingen op je factuur te zien. Waar je voor tekent betaal je, en wijzigingen na de ondertekening worden schriftelijk vastgelegd per mail.

De klik

BruiloftsfotografieDenken jullie en de fotograaf hetzelfde over bruiloftsfotografie? Qua shots heb je al wel een idee wat ie doet, anders zou ie niet tegenover je zitten, je hebt z’n portfolio immers al gezien op zijn of haar site. Nee, de klik is één van de vaagste selectiecriteria die er is. Maar je merkt aan hoe je gesprek verloopt of de klik er wel of niet is en met wie je het beste klikt. Juist die klik is zo belangrijk om voor jezelf een goede beslissing te nemen.

Vraag daarom door over hoe de fotograaf op de dag zelf met jullie omgaat. Hoeveel instructies gaat hij of zij geven, en wat instructies zijn dat en op welke momenten? Kun je met elkaar lachen en geeft de fotograaf je het vertrouwen dat je hem of haar niet de hele dag in de gaten hoeft te houden? Dan is er een klik: check in the box!

Wat krijg je?

Bruiloftsfotografie is, ik zal er geen geheim van maken, een kostbare aangelegenheid. Daarom is het des te belangrijker om van te voren goed met elkaar af te stemmen wat de fotograaf je precies gaat leveren na de bruiloft. Deze vragen moet je daarom stellen:

  • In welke resolutie krijg ik mijn foto’s aangeleverd?
  • Zit er een limiet op het aantal foto’s dat ik krijg?
  • Hoe lever je de foto’s aan?
  • Hoe lang bewaart de fotograaf de foto’s mocht er iets met mijn kopie gebeuren?
  • Zitten er watermerken of andere kwaliteitsbeperkende factoren in de foto’s die ik krijg?
  • Hoe lang na de trouwdag worden de foto’s opgeleverd?

Als een van de antwoorden op deze vragen je niet aan staat moet je dit proberen bespreekbaar te maken. Hoe ik dit aanpak? Bij mij krijg je alle door mij geselecteerde beelden, nabewerkt en wel, ongelimiteerd in aantal, vrij van watermerken en in de hoogst mogelijke resolutie. Dit betekent geschikt voor alle vormen van afdrukken (Persoonlijk heb ik er een zelfs een keer fotobehang van gemaakt.) en je kunt er dan ook na de bruiloft zelf mee aan de slag.

Ik streef er naar om de foto’s één week na de trouwdatum op te leveren, tenzij jullie bijvoorbeeld direct op huwelijksreis gaan. Dan spreken we een aangepaste datum aan. Ik heb zelf alle beelden in een continu en permanent archief waar jullie altijd tegen een kleine vergoeding een nieuw kopie van je foto’s uit kunnen krijgen.

Betrouwbaar

Natuurlijk zijn er nog veel meer onderwerpen die je moet bespreken met de fotograaf. Wat doet hij of zij in geval ziekte, of een defect aan de apparatuur (afkloppen!)? En hoe dient de betaling gedaan te worden? Is er bijvoorbeeld een aanbetaling nodig, wanneer wordt de factuur verstuurd? En zo zijn er nog legio meer vragen te bedenken.

Bereid je gesprek goed voor en ga met je fotograaf niet alleen z’n portfolio door, maar bespreek vooral goed de zakelijke randvoorwaarden. Dat is misschien wat minder romantisch dan plaatjes kijken, maar geloof mij: een goede trouwfotograaf heeft verstand van meer zaken dan alleen zijn camera.

In mijn volgende blog ga ik in op wat de fotograaf graag allemaal van jullie wil weten! Laat tot die tijd in de reacties gerust achter wat jullie vinden dat belangrijk is te vragen aan je fotograaf en hoe jullie je beslissing hebben genomen.

Leave A Comment?