Mijn 8 onmisbare fotografie apps (iPhone)

Een voorbeeld van mijn Flipboard

Het leek me wel aardig om eens een overzichtje te maken van de apps voor mijn iPhone die ik vaak gebruik tijdens shoots. Wat zijn volgens jou nog meer onmisbare fotografie apps?

1. Sun Seeker

Wat mij betreft onmisbaar als je buiten gaat fotograferen. Sun Seeker laat je via een beeld over de camera (Augmented Reality) zien waar de zon is (al is die moeilijk te missen), waar hij op en onder gaat en nog veel belangrijker: welk pad de zon vandaag maakt. Zo kun je dus precies zien hoe lang je nog goed licht hebt en hoe laat de zon bijvoorbeeld achter een gebouw of achter de bomen staat. Je kunt ook de rest van de dagen van het jaar vooruit kijken hoe laat de zon waar staat, deze tool helpt je dus ook je shoots beter plannen.

2. Golden Hour

Ik gebruik zelf de Lite (gratis) versie van deze app. Hij doet iets vergelijkbaars als Sun Seeker, maar is er op gericht om je duidelijk te maken hoe laat het “golden hour” begint. Dat gouden uurtje is het laatste of allereerste uurtje daglicht. Dat licht is altijd mooi warm en magisch en is erg mooi om bij te fotograferen. Erg handig ook dus om te plannen hoe laat je ’s avonds nog even een blokje om gaat met je camera.

3. Buienradar

No brainer, als je buiten gaat fotograferen moet je weten wat het weer gaat doen. De buitenalert die je een melding geeft als er regen in de buurt is of jouw kant op komt is ideaal.

4. Google Maps

Ook een open deur, maar wordt nog wel eens vergeten als je een shoot gaat plannen. Toen ik een foto moest maken in de buurt van een advocatenkantoor wilde ik graag een natuurlijke omgeving. Op Google Maps zag ik een mooi meer op 3 minuten lopen van het pand liggen en daar hebben we de foto gemaakt. Als ik niet van te voren had gekeken, hadden we ter plekke moeten improviseren en misschien niet tot het gewenste eindresultaat gekomen.

5. Simple DoF

Ik gebruik hem niet vaak, maar een gevalletje beter mee verlegen dan om verlegen. Voor de echte puristen, een tool om je scherptediepte te berekenen. Of natuurlijk andersom, om te zien welke instellingen je nodig hebt in combinatie met jouw body en lens om een bepaalde scherptediepte te krijgen.

6. Canon Lenses

Voor de fanboys, een database app met specificaties van nagenoeg elke Canon lens.

7. Camera+

Camera even niet bij je? Dan kun je maar beter zorgen dat je het maximale uit je telefoon kunt halen! Er zijn misschien wel 100.000 verschillende alternatieve fotografie apps voor kekke hipster filtertjes of toffe framepjes etc. Maar zo goed als Camera+ heb ik ze nog niet gezien. De “burst” mode werkt echt goed, de nabewerkingsopties zijn precies uitgebreid genoeg en het heeft ook gewoon de hippe filtertjes en framepjes. Maar dan wel mooi 😉

8. 360

Ook een fotografie app, maar dan gericht op het maken van panorama’s. Simpel je start punt kiezen, rondje om je as draaien en je hebt een 360 graden panorama geschoten. Deze kun je vervolgens posten op Twitter of Facebook etc, maar ook in een interactieve 360 graden panorama online zetten.

Comments

  1. Frans

    Handige blog Tom. Heb gelijk camera+ en 360 gedownload. Beter goed gejat dan zelf slecht uitgezocht.

Leave A Comment?