“Hoi, ik ben fotograaf en dit wil ik van je weten”

In mijn vorige blog heb ik wat ideeën gegeven over welke vragen je kunt stellen aan je fotograaf. In dit blog ga ik in op de andere kant van de tafel, die van mezelf. Wat wil ik van jullie weten als ik bij jullie op de koffie kom?

Wat gaan jullie doen?

Geen bruiloft is hetzelfde, iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. De een houdt het klein en de ander kan het niet groots genoeg. De een wil alleen foto’s van de hoogtepunten en de ander wil geen seconde buiten beeld houden. Het is daarom goed om na te denken welke stukken van je dag je zou willen laten fotograferen. Het is natuurlijk prachtig om zoveel mogelijk van jullie dag tot in detail vast te laten leggen. Dus, hoe ziet jullie dag er uit? En weet je dat nog niet? Dan is er nog steeds geen man overboord. Sterker nog: de fotograaf tegenover je heeft al tientallen bruiloften meegemaakt en kan je prima vertellen hoe een logische en haalbare dagindeling er uit ziet. Heb je bijvoorbeeld nagedacht over zaken als reistijd? En reis je dan in een moderne sportauto over de snelweg, of in een oude cabrio met open dak over binnen weggetjes? Het zijn deze kleine praktische ervaringen waarmee een goede fotograaf je kan helpen met de planning.

Welke foto’s uit mijn portfolio vond je mooi?

Heb je bepaalde zaken in mijn portfolio gezien die je mooi vond, of die je juist anders zou willen doen? Dan geeft dat een leidraad waarmee we de shoot kunnen invullen.

Hebben jullie al locatie(s) voor de fotoshoot?

Er van uitgaande dat jullie tijd in je programma maken voor een fotoreportage op een locatie, is het goed om dit van te voren bespreken met je fotograaf. Wellicht moet er toestemming geregeld worden of zijn er technische bezwaren waardoor een locatie wel of niet geschikt is. Ik zal je bijvoorbeeld altijd adviseren, om ongeacht de tijd van het jaar, altijd een binnen EN een buiten locatie te regelen. Dat is niet alleen fijn voor de dag zelf, maar je slaapt er ook een stukje beter van 😉

Wie zijn jullie?

Voor de juiste klik vind ik het heel fijn om te weten wie ik precies voor me heb zitten. Dus hoe kennen jullie elkaar? Hoe zag het aanzoek er uit? En hoe hebben jullie dat moment beleefd? Hoe beter ik jullie ken hoe beter ik op jullie vragen en wensen kan inspelen.

Wat verwachten jullie van mij?

Ok, dit is een lastige vraag. Want wat mag je van een trouwfotograaf verwachten? Het eenvoudige antwoord is: “zorg er voor dat wij na de bruiloft foto’s hebben waardoor we de hele dag weer opnieuw kunnen beleven”. Maar, daar zitten een hoop randvoorwaarden aan. Want hoeveel instructie of geleiding van mij zouden jullie willen hebben? En waar mag ik wel en niet bij zijn? En hebben jullie al ideeën over wat je in de reportage wil terugzien? Goed om over na te denken dus!

Ok, goeie vragen, maar wanneer bespreken we dit?

Dat is natuurlijk aan jullie. De fotograaf is slechts één van de tientallen, al dan niet honderden, dingen die jullie moeten regelen. Onze kennismaking duurt ongeveer een uurtje, is bij jullie thuis, op een moment dat het jullie uitkomt. Ook ’s avonds en in het weekend. Meestal worden deze afspraken ongeveer 7 á 8 maanden voor de bruiloft gepland, maar afspraken ruim een jaar, of soms slechts een maand voor de bruiloft zijn natuurlijk ook mogelijk. Weet wel dat wie bij mij meer dan 6 maanden voor de trouwdag de opdracht bevestigt in ieder geval 10% korting op de dagreportage krijgt 😉

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer vragen die ik aan jullie ga stellen, en het hele gesprek houdt ook niet op na deze selecte vragen. We zullen een aantal zaken tot in detail willen bespreken en een hoop zaken zullen nog niet besloten zijn. Daarom spreken we kort voor jullie trouwdag nog een keer af om jullie dagplanning door te nemen en te kijken of er nog belangrijke wijzigingen zijn ten opzichte van onze eerste kennismaking. Willen jullie jullie trouwdag met mij bespreken? Neem dan gerust contact op voor zo’n vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Leave A Comment?